Gian Mario bezit een wijngaard van 6,8 hectare in Serra de’ Conti, volledig beplant met Verdicchio. De stokken liggen op 250 tot 325 meter hoogte, op bodems die variëren van klei tot leem en zand. Sinds 2021 werken we biologisch, en vanaf de oogst van 2024 zijn we officieel gecertificeerd. Daarnaast zetten we de stap richting biodynamie.
Uit deze ene wijngaard maken ze slechts twee wijnen, beide Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore. Da Solo komt van een kleine cru van 1,3 hectare in het noordwesten. De wijn gist spontaan, krijgt zijn kracht uit een ondergrondse waterader en toont frisheid, mineraliteit en spanning. Hij komt pas een jaar na de oogst op de markt en ontwikkelt zich prachtig in de tijd.
De tweede wijn, sinds 2024 Terralibera genoemd, komt uit het grotere zuidwestelijke deel van 5,5 hectare. Deze Verdicchio is wat ronder en minder uitgesproken mineraal, maar levendig, sappig en al in de lente na de oogst heerlijk drinkbaar.
Hun filosofie is eenvoudig: zo min mogelijk ingrijpen, om de wijngaard zelf te laten spreken. De fermentatie start spontaan met een pied de cuve uit de eigen druiven. Tijdens gisting en rijping gebruiken ze geen sulfieten, enkel een minimale toevoeging vlak voor bottelen. Zo ontstaat een wijn die zijn oorsprong en terroir zuiver weerspiegelt.
Beide wijnen kregen erkenning van Gambero Rosso en Slow Wine. Da Solo 2022 behaalde bovendien 93 punten bij James Suckling. Toch is voor ons de essentie niet de score, maar het respect voor de natuur en de puurheid in het glas.